En enää keksinyt päteviä tekosyitä. Olin pakotettu menemään syksyn ensimmäiseen jumppaan. Ainoa hinta-laatu- ja ajankäyttösuhteeltaan järkevä versio oli naisvoimistelijoiden bodybalanceksi nimetty ryhmäliikunta. Vetäjänä oli thaimaalaiselta vaikuttava, hieman murtaen suomea puhuva nainen. Tämä tehopakkaus esitelmöi, kuinka kasvot ovat naiselle jopa vatsaa tärkeämmät ja kuinka se kaikki naisellinen jutu tekee työn eräässä hankalalta tuntuvassa liikkeessä.
 
Olin polkenut paikalle veren maku suussa ja selkä kurassa, vesisateessa, johon olemme viime aikoina saaneet tottua. Olemukseni puhui omaa kieltään. Se sisälsi kaikkea muuta kuin aurinkoisia termejä. Kuoriuduin kumisaappaista, sadepuvusta ja maalin tahrimasta lämpökerraston paidasta ja panin merkille, että naiset tulevat tänne, kuten muihinkin vastaaviin tempauksiin, pareittain. Olo oli lievästi ulkopuolinen. Kunnes aloin kuunnella ohjaajan selostusta pukuhuoneessa. Tiikerinnyrkillä saadaan kaikki fyysiset jumitukset karkoitettua. Sanomisia korosti säteilevä hymy eikä tyttömäistä olemusta häirinnyt lainkaan se, että nainen oli vähintään minun ikäiseni. Mihin tämä positiivisuus perustuu? Dipataanko thaimaaliset pienenä ilokaasukippoon? 
 
Päiväkodissa on poika, joka on alusta asti tullut tervehtimään. Muilla lapsilla on vastoinkäymisiä, mutta tämä vesseli hymyilee, katsoo silmiin ja juttelee kohteliaasti. Anni on usein kitissyt suomalaiskansallisesti. Poika ei anna sen häiritä, vaan ojentelee lelujaan. Tumma tukka ja silmät ovat saaneet minut päättelemään, että vähintään pojan äiti on ulkomaalainen. Rasismia? Silmissäni hän on potentiaalinen vävykandidaatti.
 
Jumppa oli odotettua vaativampi, ainakin minun kropalleni, joka on viime aikoina tottunut lähinnä pyöräilyyn ja yksikätisiin kotitöihin. Sitä tyytyväisempi olin, että sain lähdettyä. Pääsin kotiin miehen kyydissä ja täällä odotti lämmin sauna. Odotti myös väsymystään itkevä lapsi, täysi vaipparoskis ja kasa rästitöitä. Niistäkin selvittiin. Aika on vain otettava - jos sopivaa hetkeä jää odottamaan, sitä ei tule koskaan.