Ja mä mietin kuinka mä ratsastin, kuinka autossa jo liikkuvassa sua halusin… Hymyilyttää, eikä vähiten siksi että kolmekymppinen laulaja väittää pyörineensä 40 vuotta saman miehen lakanoissa.
 
Kun Tuuli soittaa samaa biisiä, jähmetyn. Miksi ihmeessä tyttö on ladannut tämän puhelimeensa? Vanha nainen hunningolla? Taitaa olla toiveajattelua, että teini luulisi ratsastamisella tarkoitettavan sen alkuperäisemerkitystä. Sen enempää kommentoimatta musiikkivalintaa siirrän katseeni vastamaalattuun paneeliin ja muistelen omaa nuoruutta. Ei isänikään innostunut Lapinlahden lintujen Patja-apinasta, jossa päntätään norsua seepraa apinaa koiraa kaniinia lähetyssaarnaajaa.
 
Aikoinaan Anneli Tempakat ja muut asiantuntijat jaksoivat jauhaa, kuinka vaikeaa on olla murrosikäinen. Kun ei tiedä onko lapsi vai aikuinen. En samaistunut näihin tarinoihin alkuunkaan, mielestäni vaikeudet johtuivat täysin muista asioista. Pidin itseäni nuorten kategoriassa vielä lukioikäisenä, kunnes alkoi salakavala matka kohti aikuisuutta. 
 
Nyt ymmärrän Annelin väittämän paljon paremmin. Perheemme teinit ovat varttuneet kuin huomaamatta aikuisen näköisiksi olennoiksi, joilla on omia huomioita maailmasta. Tuulin kanssa juttelen monista asioista kuin ikäisteni. Välillä säpsähdän kun tajuan, että vieressäni istuva nuori nainen käy vielä ala-astetta. Silmäys päiväkirjoihini riittää todistamaan, kuinka keskeneräisiä ainakin omat ajatukseni olivat vielä tuossa vaiheessa. Toki aika on muuttunut ja lapset sen mukana, mutta ei aikuisuuteen kannata ainakaan hoputtaa.
 
Tänään on ollut mitä hienoin päivä. Auringonpaisteessa näin pari perhostakin jo. Käristimme kesän ensimmäiset makkarat ja saimme savua silmiin. Vielä pari vuotta sitten lapset olisivat kinunneet meitä leikkimään kanssaan omaria (jostain kumman syystä kirkonrotan nimi täällä), hyppäämään narua tai potkimaan palloa. Nyt molemmat olivat myrtyneen näköisiä; olimmehan painostaneet heidät pois tietokoneen, television ja musiikin ääreltä. Tyttö huudatti puhelinta ulkonakin, mutta pyysin käyttämään kuulokkeita, että saisimme selvää linnunlaulusta.
 
Ehkä luureissa soi Vanha nainen hunningolla. Uskon että syynä on tarttuva melodia eikä samaistuttava lyriikka.