Tällä viikolla olemme nukkuneet pitkään. Herätessä kello on helposti yli kahdeksan, jopa enemmän. En muista vetäneeni moisia sikeitä ainakaan kahteen vuoteen. Annikin on nukkunut poikkeuksellisen paljon. Tyttö tosin heräilee yöllä ihmettelemään missä ollaan ja väittää naama peruslukemilla, että kakka on housuissa. Pari kertaa menin tähän lankaan. Into vaippojen vaihtoon johtunee siitä, että operaation lopuksi olen antanut likalle xylitol-pastillin. Ilmeisesti tästäkin tavasta pitäisi päästä irti.
 
Teinit lähetevät tänään äidilleen kahdeksi viikoksi oltuaan meillä samanmittaisen pätkän. Puolen kuukauden ero tuntuu pitkältä. Siinä ajassa ehtii tapahtua paljon; Tuuli täyttää vuosia, Anni oppii uusia sanoja, Vesku kasvaa taas sentin tai kaksi. Vaikka onhan siinä puolensa. Vähemmän pyykkiä, vähemmän pastaa. Vapaat aikataulut ilman taitoluisteluharjoituksia. Vähemmän ihmisiä kurkkimassa kattilaan ja nyrpistelemässä nenäänsä sipulille. Vähemmän vertailua. Kilpailijaluonteena Tuuli kilpailuttaa kaikki tekemisemme. Yritän hyväksyä sen, vaikka säännöllisin väliajoin muistutan ikä- ja muista eroistamme. Ilman vertailuakin on selvää, että pillifarkut sopivat 13-vuotiaalle. Minun päälläni ne näyttävät eltaantuneilta makkarankuorilta.
 
Vesku taas elää symbioosissa tietokoneensa kanssa. Sen jälkeen kun poika osti säästämillään lahjarahoilla oman kannettavan, viralliset ruutuaikasuositukset on rikottu moninkertaisesti. Useimmiten nuorukaisen läsnäolosta muistuttaa vain rytmikkäästi vilkkuva modeemin valo. Tiedän, että nettielämässä on hyvätkin puolensa. Monista nörteistä on tullut ihan kunnollisia ihmisiä. Silti yritämme välillä huhuilla poikaa pois huoneestaan, edes sen toisen ruudun ääreen.
 
Reissulla ei tarvittu ruutuja. Vietimme vanhanaikaista laatuaikaa ulkoilmassa pelaillen ja jutellen. Istuimme parvekkeella pohtimassa ensimmäisiä lapsuusmuistojamme. Katsoimme silmiin, hihittelimme kun talloimme varpaita lentopallossa. Olimme tasa-arvoisia ilman kotitöitä tai harrastuksia. Kohtasimme toisemme. Välissä ei ollut puhelinta, tietokonetta, televisota, pyykkikonetta tai traktorilehteä.
 
Huomenna pitäisi palautua arkeen. Hypätä aamulla pyörän selkään ja ajella päiväkodin kautta töihin. Pakata lapselle rukkasta ja välihousua. Sitä ennen ehdin vielä tehdä  pannukakun ja vetää keuhkot täyteen raikasta pakkasilmaa.