Miksi halusit tulla isona? Minä haaveilin lähetyssaarnaajan urasta. Työssä pääsisi matkustelemaan eksoottisiin maihin ja pelastamaan köyhiä ihmisiä. Saarnaamispuoleen en niinkään keskittynyt, se menisi omalla painollaan, mutta reissaaminen innosti. Oli hykerryttävää ajatella ruohokattoisia savimajoja, palmupuita ja neekerilapsia värikkäissä vaatteissaan. Seurakunnan päiväkerholla saattoi olla osuutensa urahaaveissa, jotka tyssäsivät lapsenhoito-ongelmiin. Tajusin, että lapsillani olisi Afrikasta liian pitkä matka mummolaan.
 
Ilona Rauhala kehottaa palauttamaan mieleen lapsuuden haaveammatit kirjassaan Uskalla! Nainen työelämässä. Hänen mukaansa monet ovat luopuneet alkuperäisistä unelmistaan. Vuosien varrella realiteetit paljastuvat, ehkä ei riitä taito, ehkä ei kunnianhimo ja uskallus, ja rokkitähdestä tuleekin laitosapulainen. Mutta hulluimmatkin haaveet kannattaa elvyttää. Ne saattavat kertoa jotain olennaista itsestämme.
 
Omalla kohdallani olen vain tyytyväinen, että en päätynyt saarnaajaksi saati sairaanhoitajaksi. Lapsena ajattelin, että ammatin pitäisi olla oikeaa työtä. Ei esimerkiksi piirtämistä tai askartelua, jotka kuuluivat erottamattomasti arkeen muutenkin. Kävisinkö toimistolla väkertämässä possujen kuvia? Mieluummin hoitaisin, parantaisin ja auttaisin muita palkkani eteen, se tuntui täyspäisen aikuisen hommalta. Myös tuntemani ammattivalikoima oli aika suppea - rahojen laskeminen pankissa ei sytyttänyt enkä uskonut päätyväni lihanleikkaajaksi kuten isäni. Maanviljelykseen tarvittiin navetta ja pelto. Kummitädin sairaanhoitajan työ tuntui naiselliselta ja hyödylliseltä, siinä yhdistyivät mieltämäni työn kriteerit.
 
Kun tarkemmin asiaa mietin, minulla tärkeimmät mielenkiinnon kohteet ovat aina liittyneet kuviin ja tarinoihin. Tavallaan nämä sivuavat nykyistä ammattiani, johon tietysti liittyy paljon muutakin. Maailmaa voin yrittää parantaa uraan liittyvillä valinnoilla, mutta saarnaamisen jätän suosiolla ammattilaisille. Mietin vielä, kuinka saisin työhön ympättyä yhden intohimon, ihmisten ilahduttamisen ja hyvän mielen lisäämisen universumissa.