Kesäkurpitsa, porkkana, punajuuri, kääpiösamettikukka, rucola, papu, herne, sipuli. Ainakin näitä istutin kasvimaantekeleeseemme pari viikkoa sitten. Kesäkurpitsat hankin taimina, muut viskelin simenpusseista. Tai kupista, jossa siemenet olivat likoamassa. En ole vakuuttunut kylvön oikeaoppisuudesta - väsytti käsittämättömän paljon. Raahustin sisälle viimeisillä voimilla. Polvet piti nostaa käsillä ylöspäin. Oli työpäivän ilta, takana monenmoista ja vielä edessäkin.
 
Odotan jännityksellä, mitkä siemenistä jaksavat itää ja punkea itsensä sitkeän savimaan läpi. Yksi rivi pilkottaa jo vihreitä sirkkalehtiä. En ole aivan varma mitä. En muista tarkkaan missä järjestyksessä kyvö tapahtui. Ehkä näitä pitäisi jo harventaa.
 
Peltoon on vuosien varrella syydetty lukemattomat kärrilliset hiekkaa, turvetta, multaa, hevonpeetä, vanhoja puunlehtiä, ruohoa ja kompostia. Parina vuonna viljelimme pelkkiä maanparannuskasveja. Lisäksi mies kyntää läntin monta kertaa vuodessa (jotain hyötykäyttöä talouden kolmelle traktorille). Mutta kun maahan tökkää lapion, se naksahtaa saveen. Aineksesta voisi valaa ruukkuja tai talon perustuksen. Viljelyyn se ei ole paras alusta. Porkkanoista tulee palloja, sipuleista kääpiöitä.
 
Keväällä vastoinkäymiset ovat jo unohtuneet ja iskee väistämätön pakko päästä osaksi kasvun ihmettä. Parina edellisenä vuonna ihmistaimi riitti tyydyttämään tarpeen, nyt laajennamme taas kasveihin. Hyvin varovaisesti. Pyrin pitämään mielessä realiteetit. Aika ja energia eivät riitä jatkuvaan kitkemiseen. Mökkiviikkojen aikana rikkakasvit ottavat pellon herruuden. Kaupasta saisimme kasvikset edullisemmin ja huomattavasti helpommin.
 
Silti kuvittelen tekeväni jotain hyödyllistä. Pikkuriikkisellä ryytimaalla heiluminen on loistavaa hyötyliikuntaa. Olen onnistunut välttämään kitkemiseen liittyvät traumat, vaikka nuoruudessani kyykötin niin sokerijuurikas- kuin perunapellollakin. Sivutuotteena voin saada aurinkoa ja d-vitamiinia. Jossain vaiheessa taas kyllästyttää, mutta alkukesästä olen intoa täynnä. Kunhan sade lakkaa, laitamme maahan mansikan taimet. Saimme ne lahjaksi ja sponsoroituna taas kärrillisen multaakin.