Viime viikolla meille tarjottiin mahdollisuutta lähteä ulkomaille Annin kanssa. Ensireaktio oli ehdoton ei; taloustilanne ei kestä, tyttö liian pieni lentämään, pitäisi varustaa yhtä ja toista. Miten vaihdan kuravaipat lentokoneessa?
 
Sitten innostuin. Huhtikuulle on varattu pelkkiä velvollisuuksia eikä niiden ajatteleminen juuri innostanut. Yhtäkkiä ajatus matkasta tuntui vapauttavalta - olisi mahtavaa karistaa kotimaan kurat kannoista ja hypätä koneeseen. Hasta la vista rospuutto! Matkailu avartaa ja Annista alettaisiin leipoa saman tien kosmopoliittia. Mitä siitä, jos joutuisin verottamaan muuhun käyttöön suunniteltuja säästöjä - elämä kantaa ja luonto huolehtii. Kesällä pihistettäisiin vaipoissa, silloin viimeistään potta otettaisiin osaksi päivittäisiä rutiineita. Voisiko äitiysvapaita paremmin päättää kuin piristävään matkaan mukavassa seurassa? Pitkästä aikaa kurkistus ulkomaailmaan, missä minuun suhtaudutaan kuin normaaliin ihmiseen… 
 
Hetkinen. Normaaliin ihmiseen? Olen tainnut heittäytyä äidin rooliin liiankin perusteellisesti. Kun tarkemmin miettii, olen muuttunut selkä kyyryssä hissuttelevaksi kotihengettäreksi, jolle paras irtiotto on tunnin hiihtolenkki kerran viikossa. Kyse ei ole siitä ettenkö arvostaisi kotiäidin työtä. En vaihtaisi aikaa Annin kanssa mihinkään. Olen vain tottunut määrittelemään olemiseni työn, opintojen tai muun tekemisen kautta. Tuntuu kuin pitäisi pyydellä anteeksi sitä, että olen jäänyt kotiin vain yhden lapsen kanssa. Lepäämään laakereillani. Kaikki kunnia niille hehkeille ja intohimoisille äideille, jotka saavat vauva-ajasta uutta hehkua muillekin elämän osa-alueille, minulla on siinä vielä kehittämisen varaa.
 
Tällä kertaa reissu jäi tekemättä. Muiden erityisjärjestelyjen lisäksi Anni olisi tarvinnut passin, hänet olisi pitänyt retuuttaa kuvaan ja poliisilaitokselle. Passin voimassaoloaika olisi ollut niin pitkä kuin tyttö on kuvasta tunnistettavissa. Ehkä viikon? Matkaehdotus oli kuitenkin terveellinen muistutus siitä, kuinka elämään kuuluu muutakin kuin kotityöt, lapsenhoito ja niissä kunnostautuminen.